Optimal säkerhet vid klättring med starkt klätterrep

När du klättrar ska säkerheten alltid komma främst. Därför är klätterrep av hög kvalitet ett måste i varje klättringsutrustning. Fram till 1960-talet var repen den största säkerhetsrisken vid klättring. Men tack vare moderna repfibrer och tillverkningstekniker kan klätterrepen idag erbjuda maximal säkerhet. Så när berget kallar, då följer klätterrepet alltid med!

Vad ska ett rep klara av?

Eftersom livet bokstavligt talat hänger på repet får ingen alpinist strunta i bra klätterrep. För att ett rep ska ge optimalt skydd i alla tänkbara situationer måste det uppfylla några viktiga krav. Bra rep ska alltid vara extremt tåligt och ha en hög hållfasthet. Dessutom bör ett klätterrep vara slitstarkt, så att repet inte slits nämnvärt vid kontakt med klippor, karbinhakar och quickdraws. Vid ett fall ska klätterrepet dämpa en del av det fångryck som drabbar klättraren.

Vilket klätterrep vid vilket tillfälle?

Det finns lika många rep för klättring som det finns sandkorn vid havet. Så kan det i alla fall verka till en början. Men när man vet för vilket syfte och vilka krav man söker ett rep hittar man snart rätt.

Enkelrep är de klätterrep som används mest. Med en diameter på 9 till 11 mm är de också de tjockaste. Detta klätterrep är ensamt tillräckligt starkt för att hålla vid ett fall. Halvrep är med en diameter på 8 till 9 mm tunnare och också något lättare. De kan användas för både klassisk halvrepsteknik och tvillingrepsteknik. En fördel jämfört med enkelrep är möjligheten att utnyttja hela nedfirningslängden. Tvillingrep är med en diameter på 7 till 8 mm det tunnaste klätterrepet. De används alltid jämsides två och två. På grund av den låga vikten passar dessa rep särskilt bra för turer där varje gram räknas.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.