Säkert nedför berget med trekkingstavar

Den som lärt sig uppskatta fördelarna med moderna trekkingstavar eller gåstavar vid trekkingturer eller vandringar lär inte gärna vilja vara utan dem. Bra gåstavar ger ett säkert fäste i svår terräng, ger stöd när det går nedför och kraft när det går uppför. Trekkingstavarnas viktigaste fördel är dock medicinsk: När man använder trekkingstavar på vandringen avlastas höfter, knäleder och vrister. Det är framför allt nedför och i oländig terräng som gåstavarna minskar den belastning som ligger på lederna.

En trekkingstav av hög kvalitet kan även hjälpa till att förebygga olyckor och hålla skaderisken på trekkingturen så liten som möjligt. Men vad ska man tänka på när man köper trekkingstavar?

Passande gåstavar - vad ska man tänka på?

Gåstavar är oftast gjorda av aluminium eller kolfiberförstärkt plast. Gåstavar av kolfiber är särskilt lätta och stabila. Dessutom dämpar de vibrationer från marken och för dem inte vidare till handen. Trekkingstavar av aluminium är oftast något tyngre än kamraterna av kolfiber, men priset är oftast lägre.

En bra gåstav ska dessutom ha ett grepp av ett bra material. Oftast tillverkas greppen av kork eller plast. Handledsremmarna är också viktiga, och de fungerar inte bara som en säkring. De stödjer också handgreppet och ser till att kraftöverföringen mellan armen och trekkingstaven blir optimal.

Gåstavarna måste inte heller ha en fast längd! Det går att justera längden på många modeller genom moderna klämsystem, vilket gör att man utan problem kan anpassa gåstaven till sin egen längd och respektive situation. Och om det skulle vara ont om plats i ryggsäcken? Vissa tillverkare erbjuder hopfällbara gåstavar, vilket gör att de inte blir så skrymmande att packa.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.