Klätterskor som tar dig till toppen

Oavsett om du är i en hall eller på en klippvägg - med nya klätterskor hittar du fästen som är knappt synliga för blotta ögat. Hemligheten bakom: Sulorna består av en gummiblandning som skapar så hög friktion mot klippan som möjligt. Denna egenskap finns hos alla klätterskor. I övrigt finns skillnader som kan vara bra att ha koll på när man ska välja sko.

Urvalskriterier för klätterskor

När man ska bestämma sig för en klättersko går man en balansgång mellan bästa möjliga funktion (en mycket tight sko) och nödvändig komfort (en lite mindre tight sko). Mark Twain-citatet "Den som vill glömma all världens sorger behöver bara bära skor som är ett nummer för små" återspeglar exakt känslan av att ha på sig splitternya klätterskor. Men eftersom skorna töjer sig med tiden lönar det sig att köpa trånga klätterskor - inte för komforten utan för hur mycket bättre de blir på väggen. Det gäller framför allt naturläder, syntetläder vidgas inte så mycket. När det gäller passformen ska klätterskon sitta tätt intill hälen och stortån ska nå ända in i frontspetsen. För att skon ska bli lätt att ta på är det viktigt att öglan på hälen är tillräckligt stor för att du ska få in dina fingrar när du drar på skon. När det gäller form och material i klätterskon har varje variant sina för- och nackdelar. Här är det framför allt passformen som är avgörande, följt av tycke och smak.

Klätterskor för kvinnor och barn

Klätterskor för barn väljer man utifrån samma kriterier, men för barn ska man vara noga med att fötterna får tillräckligt med utrymme. Särskilda klätterskor för kvinnor kom ut relativt sent på marknaden och var till en början bara herrskor med en annan design. Allteftersom började klätterskorna formas utifrån en speciell damläst. För kvinnor med små fötter lönar det sig att titta på damklätterskorna, eftersom de är smalare och inte lika högt skurna vid hälen.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.