Välpackat på turen med rätt ryggsäck

Stadsvandring, fjällvandring eller trekkingtur - för varje vandring finns en passande ryggsäck för att enkelt få med sig allt man behöver. Utbudet av olika typer av ryggsäckar är enormt och sträcker sig från små dagsryggsäckar till stora trekkingryggsäckar. Den här genomgången ska förhoppningsvis hjälpa dig att få en bättre överblick över utbudsdjungeln.

Hitta rätt storlek på ryggsäcken

Först bör man ställa sig frågan vad och hur mycket man tänker transportera i ryggsäcken. Avgörande är utrustningens vikt och volym: En lätt dunjacka kan ta en hel del plats i ryggsäcken, medan en bärbar dator tar lite utrymme men väger desto mer. Som riktvärde kan man hålla sig till följande storleksuppgifter för ryggsäckar (med uppgifter om maxlast beroende på material, konstruktion och kroppsvikt):

  • upp till 10 l (max. 5 kg): Korta cykelturer, löpning, stadsvandring
  • 15-20 l (max. 7 kg): Dagsturer vandring/cykling med lite packning, klättring, skidåkning
  • 20-25 l (max. 8 kg): Dagsturer vid alla typer av aktiviteter
  • 25-35 l (max. 10 kg): Tvådagarsturer (eller längre med lite packning) vid alla typer av aktiviteter, jobb och skola
  • 35-45 l (max. 12 kg): Flerdagarsturer vandring (hiking), långa klätterturer, höghöjdsturer, skidturer
  • 45-65 l (max. 18 kg): Långa trekkingturer, resor
  • 65 l och mer (max. 25 kg): Trekkingturer med självhushållning, expeditioner, stora rundresor

Passande ryggsystem hos ryggsäcken

Förutom rätt storlek är det viktigtigaste vid valet av ryggsäck att välja det optimala ryggsystemet. För små ryggsäckar och stads- och kontorsryggsäckar räcker en lätt och rak ryggvaddering. Det gör det enkelt att lasta ryggsäcken och den ligger tätt och stabilt mot ryggen. Detsamma gäller för extremt lätta ryggsäckar och ryggsäckar för löpning och klättring. Ryggsäckar för cykling är antingen väl ventilerade (ryggpanel i mesh) eller ligger tätt intill, beroende på användningsområde. För längre turer är god ventilation en fördel. Den som är på väg i hög fart eller i oländig terräng (mountainbike) bör välja en ryggsäck som sitter stadigt. Detsamma gäller för andra intensiva sporter som skidturer, utförsåkning och klättring.
Även för vandrare är det skönast om det finns en meshpanel som ser till att det finns ett utrymme mellan ryggen och ryggsäcken. Vid tung last (trekkingturer) avstår man från ventilationen på ryggen och använder istället en fast platta, så att vikten ligger tätt intill kroppen. För ryggsäckar till vandring och trekking gäller generellt: Det mesta av lasten (70-80 %) ska ligga på höfterna för att avlasta axlarna. Ett brett och väl vadderat höftbälte är därför oumbärligt. Det ska också bli större och bredare allt eftersom ryggsäckens storlek och last blir större.
Även utformningen spelar en viktig roll och ska tas i beaktande när man köper en ryggsäck: Eftersom det mesta av vikten helst ska ligga direkt mot ryggen är mycket stora och mycket lätta ryggsäckar (för rörelseintensiva sporter) smala och långa. Cykelryggsäckar däremot har en kortare och bredare päronform, eftersom man annars skulle stöta i med cykelhjälmen i toppfacket när man cyklar.

Rätt ryggsäcksutrustning

Det sista viktiga att tänka på är ryggsäckens utrustning. Vandringsryggsäckar är utrustade med regnöverdrag, stavhållare, separat bottenfack (för våta plagg, skor eller sovsäck) och en anordning för dricksystem, medan man för alpina turer behöver fästen för skidor och klättringstutrustning. Mycket stora ryggsäckar ska ha flera öppningar till huvudfacket (framifrån, ovanifrån, underifrån), annars kommer man att leta sig fördärvad! Ett fack på ryggsäckens höftbälte för småsaker som kniv eller kamera kan vara bra. En bra kontorsryggsäck innehåller bra detaljer som laptopfack, flaskhållare och andra fack för att hålla ordning på innehållet. Det som kan tyckas som småsaker, som nyckelhållare och visselpipa, är ofta pricken över i och gör att ryggsäcken blir en perfekt kompis på turen!

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.