Utvilande sömn i skön sovsäck

Oavsett om man sover under bar himmel eller i tält, vid trekking, camping eller vinterturer under flera dagar - en skön sovsäck är ett måste. När det är kroppen som ska prestera till 100 % är det extra viktigt med en utvilande sömn. Med en bra sovsäck behöver man inte kompromissa med sömnen ens när man är på tur. Och blir alltid utvilad och på topp.

Så många sovsäckar! Vilken är rätt för mig?

Eftersom en ordentlig sömn är så viktig för kroppens återhämtning inser varje outdoor-fan att en bekväm och funktionell sovsäck hör till utrustningen. Det finns emellertid en mängd olika användningsområden för sovsäckar, vilket också återspeglas i mängden typer av sovsäckar på marknaden. Därför bör man först fundera över hur man ska använda sovsäcken innan man köper den.

Först och främst bör man veta vilket temperaturspann sovsäcken ska ha. Gränsvärdena Komforttemperatur, Lägre temperaturgräns och Extremtemperatur vid de olika modellerna anger för vilka temperaturer sovsäcken passar. Håller man sig till dessa värden blir valet betydligt enklare. Det är också viktigt med packmått och låg vikt, för vid flerdagarsturer spelar varje gram stor roll. Dessutom erbjuder många modeller extra funktioner som exempelvis dragkedja runt om. Då kan man även använda sovsäcken som täcke. Sovsäckar med huva minskar värmeförlusten vid huvudändan, vilket ökar värmeeffekten totalt.

Sovsäcken kan dessutom kompletteras med ett liggunderlag. Då förhindras att kylan i marken når kroppen, vilket förbättrar isoleringsförmågan. På så vis sover man gott hela natten och vaknar pigg och utvilad även när det är riktigt kallt.

Vilka typer av sovsäckar finns det?

Genom kriterierna ovan kan urvalet begränsas något. Mer konkret blir det om man känner till de olika typer av sovsäckar som finns.

Vill du ha en ryggsäck med mycket god isoleringsförmåga är en dunsovsäck rätt val. Med dunvadderingen håller den sig varm även vid mycket låga temperaturer och ger högsta sovkomfort. Den här typen av sovsäckar är dessutom mycket lätta, vilket är en fördel vid turer där låg vikt är avgörande. En nackdel är emellertid att dunfyllningen förlorar sin värmande förmåga om den blir våt och i värsta fall även kan klumpa sig.

Syntetsovsäcken klarar däremot lite fukt. Värmealstringen är visserligen inte lika hög som hos dun men ändå oftast fullt tillräcklig. Den är dessutom i regel något billigare och lättare att sköta, men inte lika lätt som en dunsovsäck.

För att sova i bivack eller vid nödfall är bivacksäcken rätt kandidat. Bivacksäckar är fodral till sovsäcken som gör att man kan övernatta under bar himmel. I vissa fall, som exempelvis ett plötsligt oväder eller om nästa fjällstuga är för långt bort, är de ofta en räddare i nöden. Vid olyckor kan dessutom den skadade hållas varm tills räddningen kommer fram.

Reselakan är en sorts mobila sänglinnen som idag ofta är obligatoriska om man ska övernatta i fjällstugor. De kan även användas som innersovsäck, så att inte sovsäcken blir smutsig.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.