Liggunderlag - viktigt för effektiv återhämtning!

Om man är ute flera dagar i rad är det viktigt att man sover gott på natten. Då återhämtar man sig från dagens strapatser och nästa morgon är kroppen redo att ge allt igen! För att inte få ont i ryggen eller vakna nedkyld ger ett liggunderlag välbehövlig isolering mellan marken och kroppen. Ett liggunderlag avger ingen direkt värme utan avskärmar istället kroppen från kylan i marken. Det fungerar så att luften i liggunderlaget blir som en isolering. Det som är viktigt här är att luften stannar i liggunderlaget och att ingen luftväxling sker. Det ser isoleringsmaterialet till. Materialet är ofta skumplast, syntetiska fibrer eller till och med dun.

Som så ofta när det gäller friluftsaktiviteter finns även här ett enormt urval, som endast begränsas av egna önskemål och kraven för turen. Om man är ute flera dagar i rad på krävande leder vill man helst ha ett lätt liggunderlag med litet packmått. Andra föredrar uppblåsbara underlag med hög isoleringsförmåga för att kunna sova skönt. Även syftet är avgörande för vilket liggunderlag man slutligen bestämmer sig för.

Hur mäter man isoleringsgraden?

Isoleringsgraden eller isoleringsförmågan hos ett liggunderlag anges genom det så kallade R-värdet. Ju högre R-värde, desto bättre isolering i materialet. R-värdet anger också till hur låg utomhustemperatur liggunderlaget är lämpligt. Om man lägger två liggunderlag på varandra kan man helt enkelt räkna ihop R-värdena! På så vis får man reda på ned till vilken temperatur kombinationen fungerar för att ge tillräckligt med isolering.

Vilket liggunderlag för vilket syfte?

De vanligaste typerna av liggunderlag är skumplastunderlag, självuppblåsande underlag och så kallade luftunderlag. I den senare kategorin finns även dununderlag, som har ett särskilt högt R-värde. Luftkanalerna i underlaget fylls med dun. Därmed kan man även sova varmt och gott vid tvåsiffriga minusgrader. Fördelarna med självuppblåsande liggunderlag däremot är det oftast mycket överkomliga priset, liggkomforten och ett litet packmått. Faran består emellertid i att ett hål kan bildas i materialet, vilket minskar isoleringsfunktionen. Vanliga skumplastunderlag är billiga, mycket robusta och köldtåliga. De är däremot ganska skrymmande och erbjuder inte särskilt hög komfort.

Rätt liggunderlag finns i vår onlinebutik - vår kundservice hjälper dig gärna.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.