Slacklineset för trendsporten nr 1
Som tidsfördriv på tältplatsen, i träningssyfte eller som egen sport - slackline lockar allt fler klättrare och bouldrare. Av goda skäl, för det är inte bara roligt att balansera på en slackline, det är också en uppskattad form av klätterträning. Redan i början av 1980-talet experimenterade de första klättrarna i Yosemite nationalpark med de första spännbanden och blocksystemen.
Moderna slacklineset har förutom principen inte mycket gemensamt med det ursprungliga systemet. Slacklinebanden är specialgjorda och monteringen är med lite övning en barnlek. I vårt sortiment finns ett stort urval av de bästa slacklineseten från välkända tillverkare som Slackline Tools, Mountain Equipment och Gibbon samt även insidertips som Elephant Slacklines.
Olika typer av slacklines
Oberoende av tillverkare finns det olika typer av slacklineset. Viktigast att veta:
- Bandbredd: Slacklinens bredd säger inte så mycket om hur enkelt det är att balansera på linan, i motsats till vad man kanske skulle kunna tro. Det är visserligen betydligt enklare att gå på en hårt spänd 50 mm lina, men syftet med dessa slacklines är att göra trick och därför kallas de ofta också tricklines.
De flesta slacklines har en bredd på 25-35 mm. De ger en mjukare gångkänsla och passar för dem som inte huvudsakligen vill göra tricks. - Spärrhake kontra block: Moderna system med spärrhake gör att det går snabbt och enkelt att montera en slackline. Blocksystemen är något mer komplicerade att montera, istället är de lättare och ger en bättre gungning på slacklinen. Upp till en längd på 30 m är en smaksak. För långa linor på 30 m eller mer är det nästan bara blocksystem som gäller på grund av den kraft som krävs.
- Trädskydd: På grund av de starka krafterna som uppstår vid förankringspunkterna är det en hederssak att använda trädskydd. De förhindrar att skador uppstår på trädens bark och ingår i många slacklineset eller kan köpas som tillbehör. Har man inget trädskydd till hands duger till exempel en bit av en gammal matta.
Slackline som träningsredskap för klättrare och bouldrare
Genom att balansera på en slackline tränar man upp balanssinnet och förbättrar koordination och kroppsuppfattning betydligt. Dessutom krävs en hel del muskelaktivitet för att gå på en slackline, vilket tränar upp den passiva muskulaturen. Slackline anses därför vara den perfekta kompletteringssporten till klättring och som kan utövas utan större insatser.
Slacklineset på resan
Det är sällan man tränar i sin egen trädgård. Slacklineset har därför oftast ett litet packmått och är enkla att ta med sig. En slackline kan användas i närmsta park, i anlagda klätterområden, som longline över en bäck eller som highline - oavsett är den upphov till roliga stunder och utgör den perfekta motvikten till en ansträngande klätterdag.