Outdoorskor

Säkerhet och stabil gång tack vare högkvalitativa outdoorskor

I vår hektiska tid lockas fler och fler människor ut i naturen för att hitta balans i tillvaron. För den som söker äventyr i det fria är stadiga skor nödvändigt. Bra outdoorskor sörjer alltid för stabil gång och garanterar ett visst mått av säkerhet - och det på alla underlag. Vare sig det gäller en tur i bergen, vid trekking eller vandring: Man kan alltid förlita sig på outdoorskor!

Vad behöver outdoorskor klara av?

Som outdoorvän är man igång både ofta och långa stunder i svår terräng och då krävs det helt enkelt stadiga skor. Därför finns det ett antal särskilda krav på stadiga outdoorskor.

Eftersom man som outdoormänniska, som redan nämnts, är igång både ofta och långa stunder, bör bra outdoorskor som viktigaste egenskap vara bekväma. Till syvende och sist är ju fötterna i skorna hela dagen och då bör man absolut inte avstå från hög bärkomfort! Outdoorskorna ska inte trycka och ska sitta bekvämt och stadigt. På det sättet kan tryckställen, blåsbildnng och skavställen undvikas. Och på det sättet blir vandringsturen, och framför allt dagarna därefter, inte en plåga. Genom en ordentligt vadderad fotbädd understöds en bekväm bärkomfort ytterligare.

Bra outdoorskor ska också vara bekväma eftersom dessa, i motsats till normala vardagsskor, utsätts för extra kraftigt slitage. Vid trekking eller i bergen måste outdoorskorna klara av varje form av belastning och emellanåt stå emot ännu lite mer. I extrema situationer är trasiga skor det sista man behöver. Dessutom sörjer robusta outdoorskor för säkerhet och bra balans. Modeller med högt och förstärkt skaft skyddar fotknölarna extra mot vrickning och minskar på det sättet skaderisken.

En annan faktor, som om inte är att förakta, vad gäller egenskaper hos outdoorskor, är väderskydd. Outdoorskor bör skydda fötterna mot fukt, för blöta fötter är inte bara mycket oangenämt utan gör att man snabbt blir kall. Och just vid lägre temperaturer skulle detta kunna bli ett problem; kalla fötter leder som bekant till att blodet inte cirkulerar ordentligt i slemhinnorna. På det sättet öppnas alla dörrar och portar för omkringsusande virus och bakterier. Outdoorskor med andningsaktiva membran sörjer för att fukt, som bildas när foten svettas, avdunstar som vattenånga och samtidigt hindrar fukt från att tränga in utifrån. På det sätter förblir fötterna torra och varma vid alla väder.

Vilka outdoorskor ska jag köpa?

Outdoorsektorn blomstrar och i motsvarande grad är utbudet av outdoorskor stort. Men tappa inte huvudet! Om man är på det klara med för vilket ändamål man vill köpa nya outdoorskor och vilka krav man ställer på skorna och på sig själv, då är allt det där inget problem!

För en krävande trekkingtur rekommenderas särskilda trekkingskor. För turer med olika delmoment är robusta och bekväma outdoorskor ett måste. Trekkingskor ger en god dämpning, något som specifikt underlättar mycket vid tung packning och stenigt underlag. Dessutom sörjer de genom sin fasta sula för bra markgrepp.

För alpin användning lämpar sig bergskängor extra bra. Dessa outdoorskor är extra robusta, är vattentäta och har extra halksäkra sulor. Tack vare detta är förflyttning på nedisat underlag eller rullsten möjligt utan problem. Många modeller är dessutom stegjärnskompatibla; det går nämligen inte att, utan vidare, fästa stegjärn på alla outdoorskor.

När det blir riktigt kallt ute är vinterkängor precis det som krävs. Tack vare isoleringsförmåga och varmt innerfoder är begreppet kalla fötter okänt för dessa outdoorskor. Tack vare halksäkra och ofta kanalförsedda sulor halkar man inte så lätt ens på snö och is.

Om bergsturen är av det extrema slaget, bör man rikta in sig på expeditionskängor. Dessa outdoorskor är gjorda för extrem kyla. Utöver stegjärnskompatibilitet och isoleringsförmåga vid extremt låga minusgrader, har dessa kängor även många andra egenskaper som krävs när man vågar sig på riktigt höga höjder.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.