Softshell - ett skönt universalmaterial

Softshellmaterialet har under senare år påbörjat ett segertåg genom outdoor- och bergsportvärlden. Orsakerna är uppenbara. Softshell är ett riktigt universalmaterial och utgör ibland både mellanlagret och det yttre lagret. Därmed behöver man inte ständigt byta kläder och man spar en massa vikt.

I motsats till kläder av hardshellmaterial respektive regnjackan är softshellmaterialet, som namnet antyder, töjbart. Det ger den rörelsefrihet som varje atlet kräver. Dessutom är materialet oslagbart skönt att bära genom att det är tyst och har ett behagligt innerfoder.

Alla namnkunniga tillverkare som till exempel Patagonia, Mammut och The North Face, men även mindre varumärken som 66° North, erbjuder olika softshelljackor, -byxor och andra plagg för alla upptänkliga användningsområden.

Fler fördelar med softshellkläder

Förutom a-text--redan nämnda fördelar, som ett brett användningsspektrum och rörelsefrihet, erbjuder softshellkläder många fler fördelar. Hit räknas framför allt den högre komforten, som kommer tack vare mjukt innerfoder av fleece, flanell eller velour samt ett tyst yttertyg.

Softshellkläder är dessutom mycket tåliga och motståndskraftiga mot väder och vind. Bredden på väderskyddet beror på vilket användningsområde plagget är tänkt för. Modellerna varierar från lätta, något vindavvisande kläder till vind- och vattentäta softshell.

För maximal andningsförmåga och rörlighet: Softshell utan membran

Bergsport är krävande och svettigt. Det är därför vi gillar den. För att få ett bra kroppsklimat vid sådana aktiviteter måste kläderna ha tillräcklig andningsförmåga. Detta står emellertid i motsats till absolut vind- och vattentäthet. Många softshells ärdärför bara vind- och vattenavvisande för att ge ett optimalt kroppsklimat under ansträngande passager.

Genom särskilda DWR-beläggningar och vindavvisande bearbetning erbjuder de ändå ett mycket bra skydd mot snabb nedkylning eller en liten regnskur.

För maximalt väderskydd: Softshell med membran

Den som vid regn eller mycket hård vind inte vill ta på sig en hardshelljacka finns det motsvarande softshelljackor med membran. Dessa är upp till 100 % vind- och vattentäta. Jämte tillverkarnas egna membran, som Apex från The North Face eller M-serien från Marmot, använder nästan alla tillverkare membran från Polartec eller GORE-TEX:

  • GORE-TEX Soft Shell: Nummer 1 när det gäller väderskydd erbjuder ett eget membran enkom för softshellkläder. GORE-TEX Soft Shell är en konstruktion i tre lager och är långvarigt vind- och vattentätt. Membranets höga andningsförmåga och tystheten gör kläderna mycket sköna att bära.
  • Polartec Power Shield Pro: Ett mycket bra förhållande mellan värme och vikt samt en utmärkt andningsförmåga och rörelsefrihet är det som softshellkläder av Polartec Power Shield Pro erbjuder. Materialet är vindtätt till 99 % och skyddar även mot hårda regnskurar. Därmed är det den optimala kompromissen mellan andningsförmåga och väderskydd.
  • Polartec NeoShell: När Polartec NeoShell lanserades var det en banbrytande nyhet inom området för softshellkläder och klarade för första gången att överbrygga gapet mellan hard- och softshell. NeoShell är mycket töjbart och ger därför mycket bra rörelsefrihet. Med en vattenpelare på 10 000 mm är materialet dessutom helt vatten- och vindtätt. Även när det gäller andningsförmågan får membranet från Polartec högt betyg och blir därmed en intressant allrounder.

Olika användningsområden för softshell

Beroende på softshellmaterialets uppbyggnad passar de för olika användningsområden. Det börjar som vindskydd vid lättare vandringar till trailrunning och isklättring vid isfall. När det än hänger på rörelsefriheten är softshell rätt val. Ofta likställs softshell med softshelljackor för kvinnor eller herrar. Men det är ett material som även används för softshellbyxor, -handskar och mycket annat.

För att ytterligare förbättra kompromissen mellan rörelsefrihet och väderskydd finns dessutom plagg av blandade material. De kombinerar på ett smart sätt softshell- och hardshellmaterialen och ger därmed både ett optimalt väderskydd och rörelsefrihet.

Ett längre nöje med rätt skötsel

Följ alltid skötselråden som finns i jackan. Det kan dessutom vara bra att använda särskilda tvättmedel för softshellmaterial. För att bibehålla den vattenavvisande effekten ska impregneringen förnyas efter tvätt.

Softshellprodukter för alla åldrar och smaker

För att tillgodose olika utseendemässiga och anatomiska behov finns softshellplagg för både män och kvinnor. De är tillverkade av de modernaste materialen och finns i många olika färger.

På grund av sina egenskaper passar softshell även utmärkt för små outdoorentusiaster. Just tåligheten och den vatten- och smutsavvisande effekten innebär stora fördelar med softshellkläder till barn. Många tillverkare som till exempel The North Face, Vaude, Marmot och Finkid erbjuder fina barnkläder av softshell.

Därmed blir softshellmaterialet en rörelsevänlig ledsagare med hög komfort för både gammal och ung.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.