Hardshell - mer än bara regnkläder

Hardshellkläder som hardshelljackor och hardshellbyxor är självklara beståndsdelar i outdoor- och bergsportområdet. De ger optimalt väderskydd och ett behagligt innerklimat. Bra hardshellmembran ser till att den vattenånga som uppstår när man arbetar hårt transporteras bort från kroppen och att fukt utifrån inte tränger in i kläderna. Därför kan man utföra ansträngande aktiviteter även vid svåra väderförhållanden, vilket det ofta är i bergstrakter.

Det finns olika membran från diverse tillverkare som bearbetas till hardshell. Utvecklingen av nya hardshellmaterial fortskrider hela tiden och andningsförmågan samt membranens hållbarhet förbättras ständigt.

GORE-TEX membran - pionjärer sedan 1978

Sedan 1978 tillverkar GORE-TEX vattentäta material med andningsförmåga. En stor andel av de hardshelljackor, hardshellbyxor, skor, handskar och så vidare som produceras idag tillverkas av GORE-TEX material och bär deras logga. GORE-TEX är doch enbart leverantör av membranen. Membranen bearbetas av nästan alla ledande tillverkare av funktionskläder, som till exempel Mammut, The North Face, Berghaus och Arc'teryx.

GORE-TEX produkter står för mycket lång livslängd, pålitligt väderskydd och utmärkt bärkomfort. Under företagsmottot "GUARANTEED TO KEEP YOU DRY" levererar GORE-TEX i huvudsak följande material till kläder:

  • GORE-TEX HARDSHELL: Ofta även under namnet GORE-TEX PERFORMANCE SHELL. Dessa material används i hardshellprodukter som har ett mycket brett användningsspektrum. De är de mångsidigaste produkterna bland GORE-TEX produkter och passar lika bra för regniga stadspromenader som för tuffa vandringar.
  • GORE-TEX PRO HARDSHELL: Hardshelljackor och hardshellbyxor av GORET PRO SHELL känns särskilt sköna under tuffa förhållanden på berget. De är särskilt robusta och klarar upprepad kontakt med klipporna eller ständig friktion från ryggsäcken. Trots den robusta konstruktionen är hardshellplagg av PRO SHELL vattentäta och har hög andningsförmåga.
  • GORE-TEX ACTIVE HARDSHELL: När det ska gå snabbt framåt, som vid trailrunning eller speedhiking, är GORE-TEX ACTIVE SHELL rätt val. Detta material är särskilt lätt och har mycket hög andningsförmåga. På så vis är det särskilt behagligt att bära - här används ofta begreppet "next to skin-komfort" för att beskriva känslan. Genom den låga vikten och lilla packmåttet passar kläder av GORE-TEX ACTIVE SHELL även som nödfallsplagg som alltid kan tas med i ryggsäcken och användas vid behov.

Hardshells av Sympatex, Dermizax och Polartec Neo Shell

Jämte GORE-TEX finns ytterligare tillverkare av bra membran för hardshellplagg. De vanligaste är Sympatex, Dermizax och Polartec Neo Shell. Alla uppvisar olika för- och nackdelar. Sympatex kan exempelvis återvinnas och används därför av många tillverkare som lägger vikt vid en ekologiskt ansvarsfull produktion (t.ex. Vaude).

Polartec Neo Shell är mycket robust, töjbar och har hög andningsförmåga. Materialet klarar därmed att överbrygga glappet mellan hardshell och softshell och används därför både i hardshell- och softshellplagg.

Tillverkares egna membran

De flesta stora tillverkare av outdoorkläder har dessutom egna material som de använder för hardshellplagg. Hos The North Face används ofta HyVent, som är särskilt tåligt och tyst. Marmot erbjuder olika utföranden av det egenutvecklade MemBrain-membranet. Även Mammut har egna material som går under namnet DRYtech.

Alla material förfogar över olika egenskaper och fördelar. Oftast är de mycket prisvärda på grund av den egna tillverkningen.

Hardshell är mer än bara hardshell

Genom det stora utbudet är valet av rätt hardshellmaterial en vetenskap i sig. Dessutom är det avgörande hur tillverkaren har bearbetat membranen. Här fästs membranen på ytter- respektive innermaterialet genom så kallad laminering. Beroende på materialets egenskaper varierar hardshellplaggets hållbarhet. Därför är det svårt att ange generella uppgifter om hållbarhet, tysthet eller andningsförmåga för de olika membranen.

Vårt kundserviceteam håller sig ständigt à jour med utvecklingen inom hardshell och hjälper gärna till om du har frågor.

Olika användningsområden för hardshell

Begreppet hardshell jämställs ofta med hardshelljackor eller även regnjackor. Det stämmer dock bara till viss del. Hardshell innebär egentligen ett fast, otöjbart eller knappt töjbart yttermaterial som är helt vatten- och vindtätt. Hardshell är också alltid ett funktionellt material som har utmärkta egenskaper för outdooraktiviteter, som till exempel andningsförmågan, och är inte att jämställa med en enkel regnjacka.

Till kategorin hardshell räknas därför även hardshellbyxor samt handskar. Behöver man ett komplett väderskydd går det inte att bortse från hardshell.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.