Bouldering - teknik, kraft och livskänsla

Bouldering innebär klättring utan rep och sele på hopphöjd. Föremål för längtan är i detta sammanhang ofta fristående klippblock (på engelska "boulder") som finns i de kända trakterna Fontainebleau och Rocklands. Boulderingrutterna (= problemen), alltså de korta vägarna upp på blocket, är tekniskt krävande och kräver stor vighet, mycket styrka och kreativitet.

Men att bouldra är mycket mer än komprimerade klätterturer. Bouldering är en livskänsla. Oberoende av om det utövas i en boulderinghall eller på en riktig klippa - bouldering är socialt, det inbjuder till att prova sig fram och framför allt att gemensamt klura ut en lösning.

Bouldering på klippblock i det fria

Över hela världen finns otaliga klippblock utspridda som erbjuder sitt i princip oändliga antal boulderingrutter. Var och en som kräver sin unika rörelsekombination. Det behöver inte alltid vara i det avlägsna utlandet med sina berömda boulderingställen. Även Tyskland, Österrike och Schweiz kan erbjuda många enastående områden. Den rätta boulderingguiden för destinationsmålet finns naturligtvis hos oss.

Det behövs inte mycket utrustning för att bouldra; hela säkerhetsutrustningen som krävs för klättring bortfaller. Ett par klätterskor, en kalkpåse, en crashpad ("padda") och eventuellt en borste för rengöring, sedan är det bara att köra igång. Naturligtvis bör, i synnerhet ute i naturen, rätt spottningsteknik behärskas och hänsyn tas till naturen.

Bouldering på konstgjorda grepp i en hall

Ofta kan man inte åka ut till ett klippa lika ofta som man känner för att bouldra. Eller man tycker helt enkelt om att bouldra i en hall med tillhörande gemenskap där. På motsvarande sätt har antalet boulderinghallar ökat snabbt de senaste åren och i nästan varje större stad finns nu minst en hall i vilken klätterväggsbyggarna har gett allt för att få nybörjaren att ramla ner vid en "crux move".

Bouldering i en hall har många fördelar. Det går att utöva sporten hela året runt; det enda som behövs är ett par klätterskor och en kritpåse och sedan kan man köra igång.

Bättre klättring tack vare bouldering

Det är ingen tillfällighet att många av de idag bästa klättrarna, som Chris Sharma och Adam Ondra, även har en uttalad boulderingfas bakom sig. Bouldering ger tekniken och koordinationen för klättring som ingen annan träningsform. Dessutom kräver de flesta turer en hel del kroppsanspänning och styrka.

Träningsinstruktionerna är i detta avseende eniga om att regelbundna boulderingpass ska ingå som en fast punkt i ett välavvägt träningsschema.

Utrustning och kläder för bouldering

Det krävs inte mycket utrustning för att bouldra. Till den grundläggande boulderingutrustningen räknas framför allt klätterskor, en stor kritpåse, även kallad boulder bag, och en borste för att rengöra greppen. Om man ska upp i klippblock tillkommer en crashpad. Crashpads finns i olika utföranden och storlekar från många stora tillverkare som Black Diamond och Edelrid men även från små märken för kännare som Ocun, Chillaz och Charko.

Vad gäller kläder så är det viktigaste att de lämnar stor rörelsefrihet. Likaledes finns det klätterbyxor för bouldering. Många av de bästa klätterbyxorna tillverkas av trendiga märken som E9, Monkee eller Chillaz.

Bouldering - tuffa tag, coola moves och allt möjligt kul med likasinnade.

€ 5 direkt
Till din nästa order
Nej, tack.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies.